net
zoals
thuis.

Plastic verpakkingen náást de PMD container

De PMD containers zijn er voor verpakkingen van plastic, metaal (blik) en drankenkartons.
Uitsluitend verpakkingsmateriaal dus, dat doorgaans gewoon in de container past.

Plastic verpakkingen mogen ook in je duobak. Lees meer

Is de container écht vol?

Wat opvalt: vaak staan er zakken met verpakkingsmateriaal zoals plastic, blik en drankenkartons naast de container, terwijl de container helemaal niet vol zit. Omdat het afval náást de container staat denken mensen dat de containers vol of defect zijn, terwijl er niets aan de hand is.

Wil je weten waar de PMD containers staan? Op de website van de gemeente Weert vind je een overzichtskaartje

Werkt de container écht niet?

De meeste mensen controleren niet zelf of de container werkt (jij wel?), maar concluderen op basis van een bijgeplaatste afvalzak ten onrechte dat er iets met de container aan de hand is. Dit gebeurt echt veel vaker dan je zou denken. Controleer daarom zelf of de container vol zit. En als er wel iets met de container aan de hand is, meld het dan bij de gemeente zodat het zo snel mogelijk opgelost wordt.

Zorg dat het in de container past

Verzamel jij plastic verpakkingen, blik en drankenkartons thuis in een afvalzak? Houd dan rekening met de grootte van die zak. In de containers zit een trommel of een vulopening. Deze is afgestemd op een normaal formaat vuilniszak. Gebruik je te grote zakken, of maak je die te vol, dan passen ze niet meer in de container. De vulopening wordt expres niet groter gemaakt, omdat sommige mensen dan grof afval in de container gooien. En dat hoort daar niet thuis.

Wat is een drankenkarton?

Er is nog wel eens verwarring over het woord drankenkarton. Hiermee worden de pakken voor bijvoorbeeld sap en zuivel bedoeld. Een kartonnen doos waar wijnflessen in zaten, is dus geen drankenkarton en mag ook niet in de PMD container. Dit hoort bij het oud papier.

Het is verboden om afval naast de container te zetten. Je riskeert een boete van minimaal €95,-.

Veel mensen ergeren zich aan het afval dat naast de containers ligt. Het wordt als zeer asociaal en storend ervaren.

Wist je dat plastic en ander verpakkingsmateriaal ook in de duobak mag?

Niet iedereen weet het, maar het afval dat je in de duobak gooit wordt in de gemeente Weert achteraf nog gescheiden. De afvalverwerker haalt verpakkingen van plastic, blik en drankkartons uit het restafval. Ze verwerken dat op innovatieve wijze tot grondstoffen voor nieuwe producten.

Dus als de PMD containers onverhoopt vol zitten, hoef je je afval niet naast de container te zetten. Doe het in plaats daarvan thuis in de duobak. Op deze manier heb je ook een middel in handen in de strijd tegen vervuiling van de woonomgeving.